Oferta

Źródło opisów i zdjęć: http://www.szkolkarstwoagro.pl

Early Geneva

early_genevaOwoc średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony, regularny. Skórka błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta przynajmniej w połowie jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki małe, jasne. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie, często z mięsistym nabrzmieniem u nasady tzw. kluką. Zagłębienie kielichowe płytkie i średnio szerokie do szerokiego, wyraźnie pofałdowane. Kielich duży, półotwarty lub zamknięty, działki kielicha długie, szerokie, mocno omszone, odgięte na zewnątrz kielicha. Miąższ biały lub białokremowy, średnio zwięzły, bardzo soczysty, kwaskowatosłodki, smaczny. Gniazdo nasienne duże. Komory nasienne półotwarte. Nasiona długie, silnie spłaszczone, ostro zakończone. Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca – koniec lipca (najlepiej kilkukrotnie).

Celeste

celesteOwoc średniej wielkości, cylindryczny, baryłkowaty. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, pokryta czerwonym, paskowano-rozmytym rumieńcem. Przetchlinki średnio duże. Szypułka długa i cienka. Zagłębienie szypułkowe i zagłębienie kielichowe średnio głębokie i średnio szerokie. Kielich duży, zamknięty (rzadziej częściowo otwarty), działki kielicha długie, wzniesione. Miąższ kremowy, chrupiący, słodkokwaskowaty, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory nasienne zamknięte.

Delikates

delikatesOwoc średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty. Skórka gładka z tłustawym nalotem, zielonożółta, pokryta w 3/4 karminowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Przetchlinki małe, żółtawe, nieliczne. Szypułka krótka, średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie, zielonkawe. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie i średnio szerokie, lekko pofałdowane. Kielich mały, zamknięty, działki kielicha krótkie, wzniesione. Miąższ biały, drobnoziarnisty, soczysty, winny, smaczny. Gniazdo nasienne małe. Komory nasienne zamknięte. Nasiona jajowate, wydłużone, średniej wielkości.

Paulared

paularedOwoc średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony. Skórka gładka, błyszcząca, cienka, zielonożółta do jasnożółtej, pokryta w 90% ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem i bardzo wyraźnym woskowym nalotem. Przetchlinki małe, szarawe, bardzo liczne. Szypułka długa, średniej grubości do grubej. Zagłębienie szypułkowe płytkie i średnio szerokie do szerokiego, lekko pofałdowane i delikatnie ordzawione. Zagłębienie kielichowe średnio szerokie i płytkie do średnio głębokiego, pofałdowane. Kielich średniej wielkości do dużego, przeważnie zamknięty, czasem u dużych owoców częściowo otwarty. Działki kielicha krótkie i szerokie. Miąższ biały lub kremowobiały, gruboziarnisty, ścisły, średnio twardy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne małe, szerokie. Komory nasienne zamknięte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, szerokie, grube, jajowate.

Lobo

Owoc średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony, lub kulisty, delikatnie żebrowany. Skórka średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki duże, jasnoszare. Szypułka dość długa, średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie do głębokiego i bardzo szerokie. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie a nawet płytkie i średnio szerokie, pofałdowane. Kielich mały, przeważnie zamknięty, czasem u dużych owoców częściowo otwarty. Działki kielicha średniej długości. Miąższ zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny, smaczny. Komory nasienne średniej wielkości do dużych, zamknięte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, ostro zakończone.

Szampion

Owoc duży lub średniej wielkości, kulistostożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Przetchlinki liczne, małe, jasnoszare. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny.

 

Rubin

Owoc duży lub bardzo duży (160 – 230 g), kuliste, o gładkiej powierzchni, wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Skórka gładka, żółta, pokryta na 50-80 % powierzchni pomarańczowoczerwonym lub czerwonawym rumieńcem z ciemniejszymi prążkami. Miąższ żółtawy, kruchy, delikatny, bardzo soczysty, słodko-winny, lekko aromatyczny, o doskonałym smaku.

 

Cortland

cortlandOwoc średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, z woskowym, sinawym nalotem, zielonożółta, pokryta w dużej części czerwonym, paskowanym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Przetchlinki małe, niewyraźne. Szypułka krótka, średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i dość szerokie, charakterystycznie zielonkawo zabarwione. Zagłębienie kielichowe płytkie do średnio głębokiego, średnio szerokie, lekko pofałdowane. Kielich średniej wielkości, zamknięty (bywa też częściowo otwarty), działki kielicha krótkie, wzniesione. Miąższ biały, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Komory nasienne zamknięte. Nasiona szerokie, grube, kanciaste.

Gala
Must,Schniga, Royal, Brookfield, Mitchgla

Owoc mały lub średniej wielkości, kulistostożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, początkowo zielonkawożółta, później złocistożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, widoczne. Szypułka cienka i długa. Zagłębienie szypułkowe lejkowate, średnio głębokie i wąskie. Zagłębienie kielichowe płytkie, średnio szerokie, pofałdowane. Kielich średniej wielkości, zamknięty, działki kielicha wąskie, długie, wygięte, ostro zakończone. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne małe. Komory nasienne zamknięte. Nasiona jajowate, wydłużone, średniej wielkości. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem.

Elise

Elise1Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, wyrównany, lekko zwężający się w stronę kielicha. Skórka gładka, sucha, zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, intensywnym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki duże, bardzo wyraźne. Szypułka cienka i długa. Zagłębienie szypułkowe średniej głębokości i szerokości, ordzawione. Zagłębienie kielichowe średnio szerokie, płytkie lub średnio głębokie, czasem także z lekkim ordzawieniem. Kielich zamknięty lub częściowo otwarty, dość duży. Działki kielicha długie Miąższ kremowobiały, twardy, ścisły, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny. Komory nasienne zamknięte.

Golden Deliciuos

Owoc średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty, rzadziej kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto- prążkowanym rumieńcem. Przetchlinki zielonkawobrązowe, wyraźnie widoczne. Szypułka długa i cienka lub średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie do szerokiego, ordzawione. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie i dość szerokie, silnie pofałdowane i ordzawione. Kielich dość duży, zamknięty (bywa też półotwarty), działki kielicha długie, omszone, szarawe. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. Gniazdo nasienne dość duże. Komory nasienne duże, półotwarte. Nasiona średniej wielkości, jajowate, lekko wydłużone, zaostrzone, liczne.

Ligol

ligolOwoc duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta w 50-70% powierzchni jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki średnio duże. Szypułka średniej długości i średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe płytkie do średnio głębokiego i średnio szerokie, zagłębienie kielichowe średnio głębokie i średnio szerokie. Kielich średnio duży do dużego, częściowo otwarty, działki kielicha długie. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny, smaczny. Komory nasienne otwarte.

Gloster

odmiana_jabloni_gloster_3Owoc duży a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki jasnoszare, wyraźnie widoczne. Szypułka bardzo zmiennej długości (najczęściej dość długa), cienka. Zagłębienie szypułkowe głębokie i dość szerokie, częściowo ordzawione. Zagłębienie kielichowe dość głębokie i szerokie, mocno pofałdowane. Kielich średniej wielkości, zamknięty (bywa też częściowo otwarty), działki kielicha krótkie do średnio długich. Miąższ białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Gniazdo nasienne duże. Komory nasienne otwarte. Nasiona małe lub średniej wielkości, szerokie, grube, liczne.

Idared

IDAREDOwoc średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Przetchlinki małe, niewyraźne, rzadko rozrzucone. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie, czasem ordzawione. Zagłębienie kielichowe płytkie, średnio szerokie, lekko pofałdowane. Kielich mały, zamknięty, działki kielicha krótkie. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, mało smaczny. Gniazdo nasienne małe, komory nasienne zamknięte. Nasiona długie, wąskie, liczne.